De vitaliteitskalender

De meeste mensen weten hoe belangrijk het is om gezond te leven: genoeg bewegen, gezond eten en mentaal in balans zijn. Maar voor velen voelt werken aan gezondheid als een grote uitdaging of vervelende verplichting. Terwijl juist kleine veranderingen de sleutel zijn om iets te bereiken. Dit programma laat zien hoe je gezonde gewoontes op een leuke manier in je dagelijks leven brengt.

Een gezonde leefstijl heeft een grote invloed op hoe iemand zich voelt en gedraagt. Gezonde mensen zijn productiever, veerkrachtiger en gelukkiger. Daarnaast voorkomt een gezonde leefstijl veel aandoeningen, welvaartsziektes en andere lichamelijke en geestelijke klachten.

Het probleem is dat stappen richting een gezondere leefstijl vaak als groot of vervelend worden ervaren, en weer iets wat je ‘moet doen’. Terwijl gezond prima samen kan gaan met lekker en leuk. Het belangrijkste is dat iedereen zijn of haar eigen manier vindt om gezond te leven. Sommige mensen sporten graag meerdere keren per week, maar mensen die daar niks voor voelen kunnen prima op andere manieren aan hun beweging komen. En je hoeft echt geen ‘foodie’ te zijn om gezond en lekker eten te bereiden.

Net zo belangrijk voor je gezondheid is je geest. Ook daarvoor kun je met dagelijkse, korte momenten veel bereiken: door af en toe stil te staan bij het hier en nu, door contact aan te halen met dierbaren, of door na te denken over welke doelen belangrijk voor jou zijn.

Deze kalender geeft met korte opdrachten concrete stappen richting een gezondere leefstijl. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met huisartsen en andere zorgverleners. De opdrachten in de kalender zijn verdeeld over de volgende vier thema’s:

Een gezond lichaam is essentieel voor een gezonde geest. Dit thema geeft opdrachten om op een leuke manier bezig te zijn met gezond eten, dagelijks bewegen en een gebalanceerd slaapritme.

Het beste recept tegen gejaagdheid is bewustzijn van het huidige moment. Opdrachten uit dit thema vragen je om dingen met rust en aandacht te doen, los te koppelen van de hectiek van alledag, en met een open blik de wereld tot je te laten komen.

Dromen bereik je door concrete doelen te stellen en kleine stappen in de juiste richting te blijven nemen. De opdrachten in dit thema sporen je aan om na te denken over je doelen en de route naar die doelen concreet te maken.

Sociaal contact is enorm belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Door de opdrachten uit dit thema ga je nieuwe contacten aan en verdiep je bestaande relaties.

Heb je interesse in de vitaliteitskalender voor jezelf of jouw organisatie? Stuur ons vandaag nog een vrijblijvende aanvraag.