De gelukskalender

De afgelopen twintig jaar heeft Positieve Psychologie (‘the science of happiness’) onderzocht wat de werkelijke factoren achter menselijk geluk zijn. Deze inzichten zitten achter de verrassende opdrachten van de Gelukskalender. Het programma biedt praktische stappen aan iedereen die iets gelukkiger wil worden. En wie wil dat nou niet?

Al in de oudheid vroegen filosofen zich af wat het belang van geluk is. Aristoteles was daar heel duidelijk in: geluk is het uiteindelijke doel van alles wat mensen doen en laten. Geïnspireerd door zijn woorden hebben denkers en wetenschappers vervolgens ruim tweeduizend jaar een antwoord proberen te vinden op de vraag: wat maakt iemand gelukkig?

In onze eigen tijd heeft dat geleid tot een nieuw wetenschappelijk vakgebied: Positive Psychology. Deze wetenschappers bestuderen systematisch de ‘factoren achter geluk’. Hun conclusie: je bezittingen, je werk en je leefsituatie zijn belangrijke voorwaarden, maar echt geluk komt van je dagelijkse activiteiten (de dingen die je doet) en relaties (de mensen met wie je omgaat). Je kunt jezelf een enorme geluksboost geven door kleine, betekenisvolle activiteiten in je dagelijks leven op te nemen.

Deze bevindingen zijn de kracht achter de gelukskalender. De opdrachten in de kalender zijn verdeeld over de volgende vier thema’s:

Ontdekken is een vaardigheid die iedereen leert als kind, maar die sommigen als volwassene weer kwijtraken. Ontdekken stimuleert creativiteit, openheid en positieve emoties. Dit thema laat zien hoe je een speelse instelling in je dagelijks leven kunt brengen.

De schoonheid van onze omgeving heeft een grote impact op ons mentale welzijn en geluk. Heel vaak hebben we hier zelf invloed op. Dit thema geeft praktische ideeën over hoe je je omgeving mooier kunt maken, in de letterlijke zin, maar ook door orde en structuur aan te brengen.

Er zijn recent veel heilzame effecten ontdekt over ‘savoring’, oftewel het stilstaan bij de positieve dingen van het leven. In dit thema gaan deelnemers aan de slag met opdrachten om dankbaar te zijn voor mooie momenten, deze her te beleven, en vooruit te kijken naar de mooie dingen die gaan komen.

Weinig factoren zijn zo belangrijk voor geluk als sociaal contact. Door de opdrachten uit dit thema ga je nieuwe contacten aan en verdiep je bestaande relaties.

Heb je interesse in de gelukskalender voor jezelf of jouw organisatie? Stuur ons vandaag nog een vrijblijvende aanvraag.