
De gelukskalender
De afgelopen twintig jaar heeft Positieve Psychologie (‘the science of happiness’) onderzocht wat de werkelijke factoren achter menselijk geluk zijn. Deze inzichten zitten achter de verrassende en prikkelende opdrachten van de Gelukskalender. Het programma biedt praktische stappen aan iedereen die iets gelukkiger wil worden. En wie wil dat nou niet?
Al in de oudheid vroegen filosofen zich af wat het belang van geluk is. Aristoteles was daar heel duidelijk in: geluk is het uiteindelijke doel van alles wat mensen doen en laten. Geïnspireerd door zijn woorden hebben denkers en wetenschappers vervolgens ruim tweeduizend jaar een antwoord proberen te vinden op de vraag: wat maakt iemand gelukkig?
In onze eigen tijd heeft dat geleid tot een nieuw wetenschappelijk vakgebied: Positive Psychology. Deze wetenschappers bestuderen systematisch de ‘factoren achter geluk’. Hun conclusie: je bezittingen, je werk en je leefsituatie zijn belangrijke voorwaarden, maar echt geluk komt van je dagelijkse activiteiten (de dingen die je doet) en relaties (de mensen met wie je omgaat). Je kunt jezelf een enorme geluksboost geven door kleine, betekenisvolle activiteiten in je dagelijks leven te bouwen.
We hebben alle bevindingen van Positive Psychology in de gelukskalender gestopt. Bijvoorbeeld dat dagelijks iets nieuws ontdekken je creatiever en vrolijker maakt. Of dat stilstaan bij positieve dingen heel goed is voor je stemming. Elke dag worden de deelnemers verrast en geprikkeld om een beetje van hun dagelijkse routine af te wijken.
​
We hebben de Tinytask Gelukskalender ontwikkeld en getest met verschillende organisaties, zoals de Belastingdienst en de Participatiekliniek. Daaruit blijkt dat het zeer goed werkt voor het individuele geluk van de medewerker, maar ook om empathie en cohesie binnen het team te stimuleren.
Ben je geïnteresseerd om de gelukskalender in te zetten in jouw organisatie? Neem vandaag contact met ons op voor de mogelijkheden.
​